Deel 1

Amsterdam, 14 juli 2017

Beste Peet,

Gisteren heb ik maar liefst 14.165 stappen gedaan. Van Kwintshilstraat naar het museumplein en weer terug. De stappenteller vond ik aanvankelijk hilarisch, maar nu ga ik juist expres meer lopen en gebruik ik de tram niet. Het blijft tenslotte leuk om je eigen record te verbeteren. Ik ben inmiddels 2 dagen in het moederland en bevalt me prima in de hoofdstad. Het gezeur over Rotterdam en Amsterdam verbaast me, het zijn beide pracht plekken. Zondagochtend 11 uur ben ik aangekomen. Om half zes was ik met Belavia van Sint Petersburg naar Minsk gevlogen en om 9.00 uur van Minsk naar Schiphol. Zoals je weet kon ik vroeger al geen nacht overslaan, nu moest het. De gehele zondag was ik slaperig, maar het lukte me niet om een middagdutje te doen. Uiteindelijk hebben mijn gastheer Kees (die ik sinds de 2e klas van de lagere school ken) en ik een wandeling door het Vondelpark gemaakt en -hoe kon het ook anders- zijn we op een terras beland. Twee witbieren op de lege maag en een lekker zonnetje deden me bijna de das om. Ik heb serieus overwogen om het park nooit meer te verlaten. Gelukkig had Kees beloofd eten te koken.

Mijn eerste indrukken na een afwezigheid van bijna twee jaar. Het is hier bijna 10 graden warmer dan in Rusland. De afgelopen week was het twaalf graden en het regende bijna altijd. Hier is het prima wandelweer, maar je moet als voetganger wel uitkijken voor voor alle tweewielers, scooters, snorfietsen, brommers, e-bikes en gewone fietsen. Op hun eigen manier zijn ze allemaal gevaarlijk. De oudjes gaan te vlug op hun elektrische fietsen, studenten appen en kijken slechts af en toe op, zakenmannentjes houden verhitten discussies en iedereen rijdt door rood. De automobilisten gedragen zich juist wel weer keurig, stoppen netjes voor je, zodat je de aandacht op het fietsgeweld kunt richten.

Ik heb naar Ranking the stars gekeken, dit rariteitenkabinet kon ik niet erg waarderen, er werd veel en hysterisch gelachen. De incrowd humor ontging me, daarna heb ik me beperkt tot de Avondetappe. Vanmiddag heb ik het Van Goghmuseum bezocht. Mijn gastvrouw had online een ticket voor me besteld, zodat ik direct naar binnen kon. Buiten het museum stonden honderden toeristen te wachten. Helaas was het bij sommige meesterwerken iets te druk, zodat ik de begeleidende teksten niet altijd kon lezen. Naderhand heb ik in de souvenier- en boekenwinkel een dikke pil met foto's van alle schilderijen en tekeningen gekocht. 's Nachts een paar pagina's van Buitenbeentje, over het leven van Johnny Rep tot mij genomen. Bijzonder rustgevend. Zonder enige moeite de slaap gevat.

Groeten,

Rein