Zenit - Utrecht

9 Oktober Petersburg

Beste Peet,

24 Augustus heb ik de vierde kwalificatie ronde van de Europa league tussen Zenit en Fc Utrecht mogen meemaken. De uitslag van was 2-0, waardoor de thuisclub zich, zoals verwacht, voor het echte toernooi plaatste. Voor de tweede keer zag ik een Nederlandse ploeg (de eerste keer was PSV de klos) van de door Gazprom gesponsorde voetbalclub verliezen. Je zal vast wel ergens op het net gelezen hebben dat onze jongens zich verdienstelijk weerden, maar in de verlenging net wat kracht tekort kwamen.

Het was een gedenkwaardige avond, aangezien ik voor het eerst in het fonkelnieuwe stadion, gelegen op het Krestovski eiland, van Sint Petersburg was. Enkele maanden geleden is de Zenit Arena –de bouw nam bijna 10 jaar in beslag- in gebruik genomen. Het is een hypermoderne accomodatie, uiteraard voorzien van een dak, dat geopend en gesloten kan worden, en bevat zo’n 56.000 zitplaatsen.

Vroeg in de middag was ik vanuit Viritsa naar de stad gereisd om kaartjes, die door een vriendin waren geregeld, bij de kassa van het stadion op te halen. Het was een hele onderneming, want na afloop van de treinreis naar Koepchina moest ik met de metro nog onder de halve stad door, en vanaf halte Krestovski vervolgens nog ruim twee kilometer door de stromende regen afleggen. Drijfnat arriveerde ik op de afgesproken plek, na wat heen en weer gebel ontving ik 2 toegangsbewijzen en wachtte onder het afdak bij de kassa 1 op Viktor. Drie keer werd ik aangesproken door verregende supporters op zoek naar een kaartje. Toen pas drong tot mij door dat ik op de plek van de zwarthandelaars stond.

Het gesloten dak ten spijt, de gehele partij had ik soppige schoenen met zwemmende sokken en was vochtig tot op mijn rug. Juist aan het einde van mijn zogenaamde gezondheids vakantie, dagelijkse rek- en strekoefeningen gevolgd door een vitamine en vezelrijk smootieontbijt, was ik er in geslaagd om kou te vatten.

Tijdens het stadion bezoek viel me op dat veel mensen er een dagje uit van maakten, het ging meer om de belevenis dan om de wedstrijd an sich. Terwijl het spel allang bezig was werd er uitgebreid geposeerd, bij voorkeur met de rug naar het prachtige veld. Om niet achter te blijven, heb ik Viktor gevraagd om tijdens de pauze een plaatje te schieten.

Groeten,

Rein

stadion